Mentale effecten

Wat zijn de mentale voordelen?

Er zijn veel mentale voordelen bekend bij het spelen van games. Natuurlijk moet er wel een goede balans zijn tussen vrije tijd/gamen en je dagelijkse bezigheden. Ga je hier op een goede manier mee om dan….

kan het je zelfvertrouwen vergroten, door het opdoen van succeservaringen. Je wordt steeds beter en krijgt hiervoor waardering, waardoor je zelfvertrouwen groeit

kan het je doorzettingsvermogen vergroten.
Zo leer je omgaan met verliezen, uitdagingen en het op doen van succeservaringen. Je ervaart dat door oefening en herhaling je ergens beter in wordt, dit stimuleert je doorzettingsvermogen.

kan het je stemming verbeteren wanneer je plezier en ontspanning ervaart bij het spelen van games, waardoor je lekkerder in je vel zit. Zo komt uit onderzoek naar voren dat het spelen van games goed kunnen werken bij het tegengaan van een depressie (Mijn gamende kind: hét boek over gamen & opvoeden, z.d.).

kun je een positieve flow ervaren, net als dat je deze kunt ervaren tijdens bijvoorbeeld het sporten. Wanneer dit in balans is met de rest van je leven kan deze flow een postitief effect hebben op de rest van je leven. Zoals meer zelfvertrouwen, meer betrokkenheid en betere prestaties op school.

Kun je beter leren omgaan met emoties.
Tijdens het gamen zijn er positieve emoties zoals plezier en ontspanning, maar ook negatieve zoals frustratie, boosheid en angst. Wanneer het je lukt om negatieve emoties om te buigen of te accepteren lukt het gamen vaak beter. Door deze succeservaringen leer je beter omgaan met het beheersen van je emoties (Michalik, 2022).

Wat zijn de mentale nadelen?

Wordt er overmatig gegamed dan wegen de mentale nadelen zwaarder. Is de hoeveelheid gamen uit balans dan…

heb je vaak minder sociale contacten buiten de gamewereld om;

• kunnen er daardoor problemen en ruzies ontstaan binnen het gezin of de vriendengroep;

kunnen deze negatieve sociale relaties mentale klachten geven en;

kan dit weer effect hebben op het gamegedrag; de gamer wil vluchten in de  gamewereld om de mentale klachten niet te hoeven voelen.

Hiermee kan de gamer in een vicieuze cirkel terecht komen door meer afzondering van de buitenwereld.

Andere mentale gevolgen kunnen zijn:

Online pesten. Sociale games hebben vaak een competitie element, de druk om goed te presteren is hoog. Lukt dit niet dan vormt dit een risico voor online pesten. Dit kan weer leiden tot mentale klachten zoals een    negatief zelfbeeld of depressie (Michalik, 2023).

Neerslachtigheid.
Een neerslachtig gevoel leidt tot meer gamen, dit versterkt weer de negatieve gevoelens.

Geïrriteerd reageren, wanneer je gestoord wordt tijdens het gamen.

Moeite met het maken van onderscheid tussen de denkbeeldige wereld en de realiteit (Wanneer ben je verslaafd aan gamen? | VNN, z.d.).

Mentale nadelen kunnen veel effect op elkaar hebben, wat het overmatig gamen in stand kan houden of doen toenemen.